уторак, 2. новембар 2010.

Kapi za bebe - Vigantol

Kapi Vigantol (vitamin D3) proizvodi nemacki proizvodjac Merck. Pod tim imenom se prodaju u sledecim zemljama: Latvia, Romania, Serbia, Czech Republic, Germany, Hungary, Luxembourg, Poland, Portugal, Slovakia, Georgia, Russian Federation, Bangladesh.













Jedinstveni naziv tog leka je Colecalciferol.

Vigentol kapi su se prvo prodavale sa plasticnom kapaljkom. Krajem 2009. je plasticna kapaljka zamenjena staklenom pipetom sa gumenim zavrsetkom.

"Nakon evidentiranja prijava neadekvatnog ukusa i mirisa kapi vigantol, proizvođač je sproveo analizu uzoraka i otkrio određene nečistoće, uključujući 4-vinilcikloheksen (4-VCH), jedinjenje čije poreklo potiče iz gumenog završetka aplikatora.

Toksikološko ispitivanje je pokazalo toksične efekte jedinjenja 4-VCH pri koncentracijama višestruko većim od onih koje su otkrivene u uzorcima leka Vigantol, pa je procenjeno da ne postoji rizik od akutne toksičnosti leka, navodi se u saopštenju."


Prozivodjac Merck je povukao lek i izjavio da ce u sto kracem roku vratiti pakovanje sa plasticnom kapaljkom, u kojoj nisu otkrivena toksicna jedinjenja.

I tu nije nista cudno. Ali onda je potparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Rucovic rekao:

"Imajući u vidu da su toksični efekti u ispitivanjima na životinjama i modelima uočeni pri višestruko većim koncentracijama od onih koje su izmerene u proizvodu Vigantol, odnosno koje se unose u organizam s obzirom na količinu 4-VCH u leku, nema rizika od akutne toksičnosti i ne očekuju se neželjene reakcije."


Nemci kazu da je lek toksican a nasi 'strucnjaci' kazu jeste toksican, ali nije dovoljno da skodi bebama! I ne ocekuju nezeljene reakcije!!!

Citati preuzeti sa ovog linka.

Нема коментара: